Villähteen nuorisoseura

Aktiivisen toiminnan vuosi 2017

YLEISTÄ:

Yhdistyksen toiminnallinen perusta on laajentunut huomattavassa määrin vuoden 2016 aikana. Nyt toimimme huomattavasti laajemmalla kaupunki / kunta alueella vuoden vaihteessa perustetun Uuden Lahden kaupungin alueella. Olemme yhdessä saaneet mm. ”VILLÄHDE” kalenterin tällekin vuodelle siitä iso Kiitos! kaikille kumppaneille.  Yhdistys on todella luomassa katseensa tulevaisuuteen hyvinkin voimakkailla toimintatapojen muutoksilla. Lisäksi haluamme että yhdistys voisi tarjota jotakin ”Uutta” niin tapahtumien osalta kuin mahdollisten palvelujenkin osalta. Mahdolliset toimintatapojen  muutokset ym. uudistukset ovat mielestämme mahdollisia kun vaan rohkenemme lähteä katsomaan asioita uudella motivoivalla ja inspiroivalla mielellä.

Yhdistys aloittaa yhteistyön heti vuodenvaihteen jälkeen Kaakkois-Suomen ammatillisenkorkeakoulun opiskelijan kanssa. Henkilö työstää opinnäytetyönä seuralle TOIMINNAN PÄIVITYKSEN NYKYPÄIVÄÄN PALVELUMUOTOILUN AVULLA  selvitystyön tehdään v. 2017 aikana. Tämän selvityksen saatuamme toivomme sen tuovan yhdistykselle suuren avun katsoessamme miten, missä, milloin ja millä resursseilla Villähteen Nuorisoseura lähtee seuraaviin vuosikymmenien haasteisiin. Opinnäytetyö selventää organisaation sisäisen työnjaon, selvittää mihin yhteistyöhön ovat muut toimijat valmiita alueella. Työn avulla pystytään myös näyttämään nuorisoseuran tarpeellisuus ja ainutlaatuisuus kylällä sekä sen myötä myös yhteistyön hyödyntäminen yhteistyökumppaneiden kanssa.

Yhdistykselle on myös tärkeää yhteistyön ja yhteisöllisyyden ylläpitämiseksi Lahden ja Nastolan  liitossopimukseen kirjattu Nastolan alueelle perustettu Aluejohtokunta! Toimintamalli on todettu erittäin merkittäväksi vaikuttamisen kanavaksi kuntalaisille, yhdistyksille, järjestöille, yrittäjille ja monelle muulle taholle.

Nuorisoseura on hallinnoinut Nastolan Maaseutu Elinvoimaiseksi 2016-2017 hanketta maaliskuusta 2016 lähtien, hanke jatkaa ainakin syyskuun loppuun 2017 Mahdollista on että hanke jatkuu aivan vuoden loppuun jos hankkeen rahoitus antaa myöden. Hankkeen saaminen Nastolan alueelle oli yhdistyksien elinvoimaisuuden kannalta todella tärkeää!

Tapahtumia ja toimintaa tuottavat kumppanit:

Nuorisoseuran alaiset kerhot Williseura ja Wanha Willähti-kerho pyörittävät omaa toimintaansa suunnitelmiensa mukaisesti ja budjetointinsa pohjalta.  Williseura tuottaa lasten ja nuorten liikuttamiseen liikuntaa tanssin ja liikuntaleikkikoulujen kautta. WW-kerholla on tulossa iso tapahtuma ”Perinnenäyttely” teemana metsä ja metsäteollisuus sekä koulunkäynti.

Yksi tietysti päällimmäisistä asioista on tiivis osallistuminen yhteistoiminnan suunnitteluun ja tapahtumiin muiden kylän toimijoiden kanssa. Villähteen nuorisoseura haluaa olla kehittämässä kylää ja koko vanhan Nastolan aluetta nyt vielä merkittävämmässä määrin kun Nastolan kuntaa ei enää ole

 • Pyrylän salin tiloissa tulee jatkumaan maanantaisin ja keskiviikkoisin Lavis jumppa Tm:i Maija Lappalaisen vetämänä.

TAPAHTUMAT:

Lahden hiihdon MM-kisat kisakylät tapahtumaan mihin nuorisoseura tulee ottamaan osaa jossain muodossa.

Meneillään olevan vuoden kokemuksen perusteella perinteinen munapilkki kisa järjestetään taas jo maaliskuun alkupuolella!

Valtakunnallinen kiertue Seniori Sauvakävelijät ry tuo Pyrylään toukokuussa 21 pvä 50-luvun iltamat tunti ”teatteria” 2 h tanssia.

Toista kertaa järjestettävä NS/KY/VPK tuottama Juhannusjuhla kokkoineen Suppalan uimaranta alueella!

Heinäpäivät päätapahtuma järjestetään heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.

Muutamia kylällä / Nastolan alueella järjestettäviä tapahtumia missä nuorisoseura jotenkin mukana!!

 • Mahdollisesti nuorisoseura menee myös mukaan Rakokiven kisakylätapahtumaan 28.02.2017 (ilta-tapahtuma)
 • Munapilkki Kymillä 11.3.17 järjestää (NS / WW-kerho / Williseura / VVPK)
 • Suomi 100 v runotapahtuma Pyrylässä 26.3.2017 järjestää (Nastolan Runnolliset ry)
 • Kesäkauden avajaiset Neste Oil 6.5.2017 järjestää Nastolan Autoliiton osasto
 • Kaivolan perinnetilan avajaiset 6.5.2017
 • 50-Luvun Iltamat Pyrylässä sun. 21.05.2017 alkaen klo 18.00 (Seniori Sauvakävelijät ry) valtakunnallinen kiertue. Menossa mukana Reijo Salminen, Eila Pienimäki, Jaska Mäkynen & Nelostie orkesteri.
 • NS / WW / Williseura Iltamat Pyrylässä 17.6.2017 + (Perinnenäyttely eka pvä)
 • Perinnepäivät Villähteen koululla toinen näyttelypäivä 18.6.2017
 • Yhteinen juhannusjuhla Suppalan ranta 23.6.2017 järjestää (NS / VVPK / KY)
 • Heinäpäivät: Pyrylän Mölkkymestaruus 28.7.2017
 • Heinäpäivät: Heinätanssit Pyrylä 29.7.2017
 • Heinäpäivät: Perhepäivä Pyrylä 30.7.2017
 • Sadonkorjuujuhla Rakokiven tori 20.8.2017

TALOUS / KIINTEISTÖT:

Vuoden 2017 kevättalven aikana yhdistys maksaa pankkilainan takaisin koskien kiinnityslainaa mikä otettiin Nastolan Maaseutu Elinvoimaiseksi hankkeen alkurahoitukseen.

Tulevaisuudessa kiinteistön ylläpitokustannuksiin tulee vaikuttamaan ensi vuodelle suunniteltu kolmen yhdistyksen yhteishanke (Leader) koskien lämpöpumppujen hankintaa. Hankkeessa on mukana Villähteen Nuorisoseura, Uudenkylän Salpa ja Ruuhijärven Nuorisoseura. Hankkeen rahoituksen avulla hankittaisiin 12-15 lämpöpumppua joista 3 pumppua tulisi Pyrylään.

Asennustyöt tehtäisiin talkoilla  sama porukka tekisi asennustyöt kaikkiin kolmeen kiinteistöön. Tavoite ja suunnitelma on että vuoden 2017 aikana hanke myös päättyisi. Hankkeen kumppaniyhdistyksiltä on tullut pyyntö että Villähteen Nuorisoseura r.y. toimisi hankkeen hakijana ja hoitaisi myös hankkeen hallinnoinnin. Hanke on saanut ajatuksen ja ideoitu Nastolan Maaseutu Elinvoimaiseksi hankkeen kautta.

On myös tarkasteltu ja myös huomioitu että eritoten tanssisalin lattia alkaa olemaan tiensä päässä lattian perustamisen jälkeen v 2003 se on jo hiottu kolmeen kertaan joten yksi kerta on vielä mahdollista mutta se hionta tulee olla niin sanottu pinnan oikaisuhionta jotta saadaan asennettua uusi lattia paikoilleen.  On kuitenkin huomioitava että uusi lattia tulee olla hyvin kulutusta kestävä ja siisti niin tällaisten materiaalien hinnat  ovat n. 40 € / m2 luokkaa. Joten puhutaan pelkästään salin lattian osalta n. 4 000 € kustannuksista vaikka työ tehdäänkin talkoilla.  Lattia voisi olla mahdollista uusia       v 2017 aikana jos saisimme materiaalin hankintaan jotakin kautta avustusta.

Pyrylän ulkoterassin / piha-alueelle tulee v 2017 toukokuussa 5 kpl:tta painekyllästetystä puusta tehtyjä pöytäyhdistelmiä / kaksi kiinteää penkkiä kalusteita.

Yhteisöllisyyttä ja muutenkin yhdessä tekemisen riemun vuotta 2017

Toivottaa Villähteen Nuorisoseura r.y.

Rauno Grönroos pj

Villähteen Nuorisoeura r.y. Pj. Rauno Grönroos
Share Button